26 Aralık 2011 Pazartesi

Yasaklı Metin Nutuk

 Nutuk, Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası’nın 2. kongresinde (1.’si Sivas Kongresi kabul edilir), 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde okunmuş; okuma işlemi, toplam 36 saat 31 dakika sürmüş ve kongre tatafından tamamen tasdik edilmiştir. Yani nutuk, Cumhuriyet rejiminin ve onun partisi olan CHP’nin esas metni addedilmiştir. Gelin görün ki, gelin görün ki okunmasının üzerinden neredeyse 80 yıl geçtiği halde bu temel metin hala yanlışsız ve eksiksiz bir şekilde neşredilebilmiş değildir. Çünkü nutuk, talihsiz bir dönemde yani harf devriminden bir yıl önce basılmıştır. Bir başka deyişle eski harfledir ilk baskısı. Harf devrimi yapılınca, ironik bir şekil de Nutuk da sakıncalı ve yasaklı (evet yasaklı!) bir metin konumuna düşüvermiştir.Ve Cumhuriyet nesli Nutuk’u okuyabilmek bahtiyarlığına ancak 6 yıl sonra erişebilecektir.
 Fakat 1934′te 3 cilt halinde yapılan Latin harfli ilk neşir, eski eski harflerden yeni harflere aktarılırken yapılan yanlışlıklarla malul olarak çıkar ne yazık ki…
 …Türk Dil Kurumu bir heyet kurarak bu işe girişmiş ve 1963′de ilk defa Öz türkçeleştirilmiş bir Nutuk metni yayımlamıştır.
 Ne var ki, bu Nutuk veya Söylev’ler 1927′deki Arap harfli neşri değil de, hatalı olan 1934 tarihli Latin harfli neşrini esas aldığından yanlışlar müteselsilen devam etmiş ve ehliyetsiz sadeleştirmelerle metin iyice içinden çıkılamaz bir hale gelmiştir.
 Mustafa Armağan / Küller Altında Yakın Tarih S.52-54

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder