25 Aralık 2011 Pazar

Elime mi yapışır canım...

 Birisinden bir iş istediğimizde “Elime mi yapışacak canım, tabiki yaparım..” cümlesini sık sık duyarız. Bu deyimi araştırmak hiç aklıma gelmemişti.
 İlk olarak kim söylemiş… Ne üzerine söylemiş… Ancak aklıma şöyle bir şey geldi:
  Muhtemelen bu deyim sıklıkla nişanlılık döeminde, cicim aylarında, yahut eşinin bir dediğini iki etmeyen erkekler tarafından kullanılırdı.
  Çünkü bu sınıf erkeklerin haricindekilerden hanımları birşey istediklerinde, yapmamaları,günlerce süründürmeleri yada dayanamayıp sonunda sizin yapmanız şu düşüncelerinden kaynaklanırdı:
  “Şimdi kalkıp bu işi yapsam en iyi şekilde, layıkıyla yaparım. Hanım beğenir. Ondan sonra bu iş elime yapışır. Ömür boyu bana yaptırır. Zaten sabahtan akşama yorulmuşum… Bari biraz geciktirip sinirlendirelim ‘bu adamdan da birşey istemeye gelmiyor’ desin”
  Evet. Erkeklerin o zamanlar “elimemi yapışır canım” diyerek işe başlamalarının sebebi; kadınların bu düşüncelerini bildiklerini zannetmeleri olsa gerek.
  O zaman erkeklerin kullandığı deyim, zamanla insanların tenbelleşmesi, dostlukların menfaate dönüşmesi vb. sebeplerle herkesin dilinde dolanmaya başlamıştır.
  Tabi kaynaktan aldığım bir yazı değildir. Tamamen teoridir.

Perestu Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder