31 Aralık 2011 Cumartesi

Atatürk 23 Nisan’ı Çocuklara Armağan Etti mi?

İlk 23 Nisan ‘Çocuk Bayramı’ 1929′da, bugünkü adıyla Çocuk Esirgeme Kurumu’nun Genel Merkezi’nde başlayan törenlerle kutlanmış, kurumun başkanı Doktor Fuat (Umay)’a tebrikler iletilmiş, devlet erkanı (örneğin başvekil İsmet İnönü, bir sepet içinde çocuklara şeker dağıtmıştır.) Meclis başkanı törenlere ve ardından ‘çocuk baloları’na katılmışlardır.


Ne var ki belgeler bize Atatürk’ün bu bayramın ne kutlanmaya başlanmasında, ne de gelenekselleştirilmesinde ve milli bayram yapılmasında herhangi bir dahilinin bulunmadığını gösteriyor. Hatta onun 1929′dan ölümüne kadar ki süreçte sadece “iki defa” çocuk balolarına katıldığını öğrenmemize rağmen, ne bayramla ilgili demecine, ne de herhangi bir nutkuna rastlanmamaktadır; zira bu bayram, doğrudan Cumhurbaşkanı’nı değil, Meclis Başkanı’nı ilgilendirmektedir. Tebrikler de o zamanki Meclis Başkanı Kazım (Özalp) Paşa tarafından kabul edilmektedir tabiatıyla.


Velhasıl 23 Nisan’ı Atatürk (şimdilerde yaygınlaşan deyişle) ‘dünya çocukları’na armağan ettiği söylemi de bir efsaneden ibarettir. Törenlerine katılmadığı bayramı nasıl hediye edecekti ki zaten?


Mustafa Armağan / Küller Altında Yakın Tarih S.87

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder