25 Aralık 2011 Pazar

Fethin Gecikmesinin Sırrı


Şehrin içinde aşk-ı ilahî ile cezbeye kapılmış bir can varmış ki, her gün fetih olmasın diye dua edermiş. Kalenin bu kadar top ateşine dayanmasına ve muhasaranın uzamasına o sebep olmuş!..
 Fetih günü Sultan Mehmed Ayasofya’ya girdiğinde Terler Direk denilen yerde ilahi bir nurun titreştiğini görmüş. Yanına varmış ki bir beyaz kartal vücut kıbleye dönük halde yatar; göğsünde kırmızı ile ‘Yavedud’ yazılı… Padişahın yanında bulunan yetmiş adet evliya buyurmuşlar ki; “İşte padişahım İstanbul’un fethini elliüçüncü günde rica eden ve bugünde ruhunuteslim eden meczup budur.”
  Hemen alimler ve sâlihler cesedi gasl etmek istediklerinde; “merhum gasl edilmiştir, hemen defn edin” diye bir seda gelmiş… Hayret içinde tabuta koyup iskeleye indirmişler, tabutu kayığa bindirmişler; kayık kürek çekmeden ve yelken açmadan berki hâtıf gibi yürüyüp Eyüp civarında Ayvansatay dışında karaya yanaşmış. Bakmışlar ki bir kazılmış hazır kabirvardır. İçinden ‘Yavedud’ diye ses gelir, meczubu bu kabre defn etmişler.
 Bugün o semt “Yavedud İskelesi” diye anılır. Sahil boyunca uzanan caddenin üzerinde de Yavedud Sultanın sembolik kabri vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder